• Slovenia
  • Group

Svetovna gospodarska rast najvišja po letu 2011

Z rednim spremljanjem dogajanja v posameznih državah sveta, razlaga in napoveduje njihov vpliv na lokalne in globalne trge.

Svetovna gospodarska rast za leto 2017 naj bi dosegla 2,9%, kar je najvišja raven od leta 2011, v novembrskem D&B Country Insight Update, ugotavljajo v Dun & Bradstreet, strateškem partnerju Bisnode. Rast naj bi se do leta 2018 še izboljšala – na 3,1%. Pozitivno mnenje Dun & Bradstreeta podpira tudi napoved Mednarodnega denarnega sklada, ki je svoje ocene za oktober prav tako izboljšal. Poleg tega je tudi Svetovna trgovinska organizacija, na podlagi izkazov prvega polletja, močno popravila napovedi za svetovno trgovino leta 2017. Tudi cene osnovnih surovin so se glede na leto 2016 povišale, kar podpira obete za države izvoznice in spodbuja zaloge na svetovni ravni; rast zalog v tretjem četrtletju v ZDA je bila znatna spodbuda za realno rast BDP.

Vzporedno se je politično tveganje, čeprav ostaja povišano, do začetka leta 2017 zmanjšalo. Ameriška politika je zagotovila večjo politično varnost, kot je bila po izvolitvi predsednika Trumpa predvidena. Podjetja, kljub Brexitu, še naprej delujejo v skladu z obstoječimi pravili EU in zagotavljajo stabilnost v kratkoročnem obdobju napovedi.

Kaj še razkriva novembrski vpogled v dogajanje posameznih držav?


Nemčija: Koalicijski pogovori le počasi napredujejo.

Velika Britanija: Povišanje obrestnih mer ustvarja več ovir za gospodarstvo.

Bolgarija: Parlament odobri predlog zakona o ustanovitvi enotnega protikorupcijskega organa.

Belorusija: Vlada želi odpreti nova partnerstva z Zahodom.

Kitajska: Položaj predsednika Xija spremljajo resni okoljski in vodstveni izzivi.

Argentina: Namen predlaganih davčnih reform je posodobitev gospodarstva

Vir: Dun & Bradstreet