• Slovenia
  • Group

Bisnode letos prvič izbral 0,4 % podjetij, ki se lahko pohvalijo z oceno Zlate bonitetne odličnosti.

Bisnode je med vsemi gospodarskimi subjekti izluščil 617 zlatih bonitetno odličnih podjetij, ki že tri leta zapored izkazujejo odlično poslovanje in majhno tveganje za blokado podjetja. Podjetja so v letu 2014 izkazala 790 mio eur prometa, 813 mio eur celotnih prihodkov, zaposlovala 4.810 ljudi in imela 67 mio dobička. 64% vseh zlatih prihaja iz proizvodnje, trgovine in strokovne dejavnosti. Najbolj zastopani regiji sta osrednjeslovenska z 41% in gorenjska z 19%. Večina podjetji spada v mikro segment, prevladujejo podjetniki.

Zlata bonitetna odličnost predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost med podjetji, ki boniteto odličnosti AAA izkazujejo že tri leta zapored. Temelji na računovodskih izkazih in drugih dinamičnih kazalnikih podjetij ter napoveduje nadpovprečno varno in uspešno poslovanje podjetja v naslednjih dvanajstih mesecih. Gospodarski subjekti z zlato bonitetno odličnostjo AAA imajo kar 74 % verjetnost, da bonitetno odličnost ohranijo tudi v naslednjem letu. 

Certificiranec zlate bonitetne odličnosti Miran Stopar iz računovodskega podjetja Karmen d.o.o. je ob podelitvin izjavil: “Seveda so priznanja, nagrade in odlične bonitetne ocene potrdilo pravilnega poslovnega razmišljanja in organiziranosti družbe, hkrati pa dodatna inercija za naše nadaljnje delo. Ne bi bil odkrit, če bi rekel, da bi šlo tudi brez tega. Nagrade morajo biti! Zato se vseh naših tovrstnih priznanj zelo veselimo. In lahko mi verjamete, v zadnjih letih jih res ni bilo malo.“ 

V mednarodnem okolju je certificiranje že uveljavljena praksa in na ta način si podjetja dodatno utrjujejo svoj ugled ter zaupanje v domačem in tujem poslovnem okolju. Imetniki certifikata si tako pridobijo dodatno zaupanje poslovnih partnerjev. 

Skupina Bisnode ima večletno tradicijo v podeljevanju certifikatov bonitetne odličnosti v 12-ih evropskih državah: Švedska, Norveška, Finska, Danska, Nemčija, Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Poljska, Češka in Madžarska. V prihodnjih letih se bo certificiranje izvajalo v celotni skupini 17-ih evropskih držav, kjer je prisoten Bisnode.

POGOVOR Z DIREKTORJEM PODJETJA KARMEN D.O.O. MIRANOM STOPARJEM, PREJEMNIKOM ZLATE BONITETNE ODLIČNOSTI:

 

Sami že 5 let zaporedoma odlično poslujete – kakšna je vaša skrivnost? 

Menimo, da so največje vrednote, ki jih lahko vedno izpostavimo: dolgoletna tradicija naše družbe, velika odzivnost, strokovnost in natančnost, celovitost storitev, ter odlična organizacija delovnih procesov in poslovanja nasploh, ki jo zavestno in v soglasju s strankami prenašamo tudi na poslovanje naših strank in partnerjev.

Vsi zaposleni se zelo trudimo, da bi vedno strokovno in uspešno izvajali svoje naloge v okviru dejavnosti družbe. Zavedamo se, da to ne bi bilo mogoče brez trdega dela, permanentnega izobraževanja in zadovoljnih naročnikov naših storitev. Na drugi strani sta se lastnika družbe zavestno in trdno odločila, da družba mora izvajati dejavnost »na dolgi rok« in hkrati v celoti zadovoljiti vse potrebe zaposlenih in naših partnerjev. Vse to in tudi tiste drobne obrobne malenkosti, ki direktno ali posredno vplivajo na samo poslovanje, niso pa direktno predmet poslovanja, so naša skrivnost za uspeh in naš motiv za nadaljevanje uspešnega dela.

 

Kaj za vaše podjetje in zaposlene pomeni Zlata bonitetna odličnost? 

Največji uspeh naše družbe v zadnjih letih je nedvomno to, da smo kakovostno izvajali svojo osnovno dejavnost, to je računovodstvo in knjigovodstvo. Uspeli smo zadržati in celo povečati obseg poslovanja, pri tem pa dodatno povečati tudi kvaliteto poslovanja ter hkrati zadržati najvišji nivo kakovosti naših storitev.

Logična posledica takega razmišljanja, mislim zaposlenih in lastnikov, so uspehi. Seveda so priznanja, nagrade in odlične bonitetne ocene potrdilo pravilnega poslovnega razmišljanja in organiziranosti družbe, hkrati pa dodatna inercija za naše nadaljnje delo. Ne bi bil odkrit, če bi rekel, da bi šlo tudi brez tega. Nagrade morajo biti! Zato se vseh naših tovrstnih priznanj zelo veselimo. In lahko mi verjamete, v zadnjih letih jih res ni bilo malo.

 

Vaše poslovno ali osebno načelo, ki se ga držite v poslu, oz. življenju: 

Ohraniti in utrditi položaj uspešne male družbe in enega najboljših malih računovodskih servisov v Sloveniji. To dosegamo z uresničevanjem naših kratkoročnih in dolgoročnih ciljev, s krepitvijo poslovnih povezav in negovanjem partnerskih odnosov z našimi strankami, tako na področju izvajanja naših storitev, lastnega razvoja in razvoja dejavnosti naših strank.

Glede osebnega načela bom bolj kratek. Sem, če malo karikiram, preračunljivo racionalen človek. Ne v slabem smislu. Bolj v tem smislu, da izvedbo vsake nalogo najprej dobro premislim, potem pa zadevo izvedem uspešno, hitro in s čim manj stroški. In to podzavestno vgrajujem v sistem vodenja in v samo izvajanje dejavnosti v naši družbi. Pri tem nikoli ne pozabim na sodelavce in stranke.